İdrar Sondası Takma/Değiştirme

İSTANBUL  EVDE İDRAR SONDASI TAKMA ÇIKARMA VE DEĞİŞTİRME

mersin evde sonda takma hizmeti evde sonda takacak sağlıkçı mersin sağlık kabini sonda takma hizmeti

İDRAR SONDASI SONDA DEĞİŞİMİ

Sonda, tuvalet ihtiyacını yerine getiremeyen yatakla, ayakta durmaması gereken ve yaşlı bireylerin idrarını yapabilmesi için kullanılan bir düzenek olarak ifade edilir. mesaneden idrar yoluna sokulmak yolu ile kullanılan sonda özellikle ameliyat sonrasında sık sık tercih edilmektedir. İdrar dileğine takılarak mesaneye ulaşan lastik bir tüp olan sonda, idrarın mesaneden herhangi bir şekilde birikmeden dışarı atılmasını sağlamaktadır. Dışarıya atılan idrar ise sondanın ucunda bulunan bir poşetin içerisinde birikmektedir. 

SONDA NEDİR ?

Hastaların çeşitli ihtiyaçlarına göre kullanılan sonda, farklı sebepler ile doktorlar tarafından talep görmektedir. Sondanın en temel kullanım amacı, idrarın birikmesini engellemek ve vücuttan atılmasını sağlamaktır. Sonda sayesinde pek çok hastanın tuvalet ihtiyacını gidermesi son derece pratik bir hal almıştır. Özellikle yatalak hastalar için sürekli bez değiştirmekten ziyade sonda takımı bakan kişiler için çok daha pratik bir hal almaktadır. 

Sonda işlemi tıbbi müdahale olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle bir hemşire ya da bir doktor tarafından sondanın takılıp çıkarılması gerekmektedir. İdrar sondasının beslenme sondası ile karıştırılmaması çok önemlidir. Her iki sondanın da temel görevleri birbirinden farklıdır. Bu noktada idrar sondasının sürekli kontrol edilmesi ve torbanın dolması durumunda değiştirilmesi çok önemlidir. 

İdrar Sondası Neden Önemlidir?

İdrar sondasının bireylere takılma nedenini genel olarak aşağıdaki gibi açıklayabilmemiz mümkündür. 

· İdrar kanalında darlık olması nedeni ile idrar yaparken zorlanma durumu yaşayan kişiler sonda kullanabilmektedir. Ancak bu durumda sonda kullanımının sınırlı olması gerekmektedir. 

· Ameliyat sonrasında ayağa kalkmakta zorlanan bireylerin sorunlara çözüm bulmak adına idrar sondası kullanılmaktadır. 

· Yatalak hastalarda hastalıklarına göre mesanenin boşaltılması mümkün olmaz. Yatalak olan bireylere sürekli sonda işlemi gerçekleştirilebilir. Ancak uzun süreli kullanımda sonda işlemi enfeksiyon yaratabilir. Bu nedenle sondanın belirli aralıklar ile değiştirilmesi gerekmektedir. 

· Bireylere bazı görüntüleme tetkikleri esnasında sonda takılabilmektedir. 

· Yaşlı hastalarda ve yürümekte zorlanan bireylerde de idrarın vücuttan atılabilmesi için sonda işlemi gerçekleştirilmektedir. 

SONDA NASIL TAKILIR

Sonda takma işlemi kadınlar ve erkekler için farklı şekillerde gerçekleştirilmektedir. Her iki cins için de sondanın profesyonel ve bu alanda uzman bireyler tarafından yapılması gerekmektedir. Doktor ve hemşire gibi sağlık personellerinin sonda takımı ile ilgilenmesi gerekmektedir. Sonda takma işlemi hastalara uygulanan küçük bir müdahaledir. Ancak kanama ve enfeksiyon riski meydana gelebilmektedir. Bu nedenle bireylerin kendi kendilerine sonda takma ve çıkarma işlemini gerçekleştirmemeleri gerekmektedir. Tek kullanımlık steril malzemeler ve sonda aparatları ile işlemin gerçekleştirilmesi çok önemlidir. 

Sonda takımından sonra bireylerde ağrı oluşabilir. Bu nedenle ağrının giderilebilmesi için işlemden önce soğutucu jel uygulanmalıdır. Mesaneye sondanın takılması işlemi 10 dakika kadar sürmektedir. 

Evde sonda takma hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız doğru adresiniz. Melek Sağlık Kabini kurulduğu günden bu yana hastalara en kaliteli şekilde hizmetler sunmaktadır. Siz de bu hizmetlerden en iyi şekilde yararlanmak için hemen harekete geçebilir ve bizimle iletişim kurabilirsiniz

Hızlı iletişim
  • 0542 476 20 33
  • 0542 476 20 33
İletişim Formu
Hızlı iletişim

WhatsApp
Hemen Ara